Schaakvereniging De Groene Zes

De plek waar schaken en gezelligheid elkaar ontmoetenGroene Zes/Schaaklust vs De Pionier

Schaaklust/De Groene Zes 2          -       De Pionier

In de 3e klasse B mocht donderdag 18 februari 2016 in het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel Schaaklust/De Groene Zes 2 het opnemen tegen De Pionier uit Abbekerk.Beide teams moesten proberen de onderste regionen in de derde klasse te verlaten. 

Aan bord 2 speelde Nico met wit tegen Cees Haakman, die tegenwoordig uitkomt voor De Pionier.In het grijze verleden, de vorige eeuw (1968), is Cees ooit lid geworden van De Groene Zes, toen nog spelend in De Driesprong in Bovenkarspel.Er kwam een Italiaanse opening op het bord. Nico speelde een loper naar e3 om de zwarte loper op c5 uit te schakelen. Cees ruilde direct op e3 (wat wit een open f-lijn bezorgde) en ging vervolgens iets te enthousiast op stap met een paard naar g4 en de dame naar f6. Nadat Nico met Pd5 de zwarte dame had teruggejaagd naar d8 en Cees ook met het zwarte paard van g4 moest wijken naar h6, begon Nico rustig te bouwen aan een aanval op de zwarte koningsstelling. Hij plaatste de dame op de g-lijn, verdubbelde de torens op de f-lijn en zette zijn paard op de h-lijn. Dit alles werd ondersteund door een gluiperig opgestelde loper op b3, die de zwarte pion op f7 in de penning hield.Cees wilde de druk verminderen en dacht met g7-g6 een stevige vesting te kunnen bouwen, maar door de penning van f7 door de witte loper op b3 kon Nico met grof geweld Cees zijn bouwsel  in elkaar slaan en de zwarte koning geboeid afvoeren  (1-0). 

Piet moest het op bord 4 opnemen met wit tegen Theo Laan. In een damegambiet gebeurde er aanvankelijk niet zo erg veel en beide spelers bleven keurig op hun eigen helft. Piet begon toen aan een slinkse omsingelingactie en dreigde zijn tegenstander langzaam maar zeker te wurgen. De stelling van Piet zag er veelbelovend uit, maar er zaten ook een paar zwakke plekken in. Theo maakte dit heel duidelijk door een afleidende ruil op de koningsvleugel, waarna hij met 2 torens en een dame een beslissende doorbrak op de d-lijn forceerde. Piet hinkelde nog wat op de zwarte koningsvleugel, maar ging toch gestrekt (1-1). 

Nel en Victor Groeneveld speelden aan bord 6 ook een rustige dameopening. Na de ruil van een paar lichte stukken bleek Victor met zwart wat meer speelruimte te hebben veroverd. Daar tegenover had Nel voldoende compensatie met haar loperpaar. Toen Victor met een zwart paard de witte gelederen wilde binnendringen ruilde Nel één van haar lopers voor dit paard. Door het toen ontstane actieve witte stukkenspel wist Nel de tegenstander een kwaliteit  te ontfutselen en ook nog een sterk centrum neer te zetten met pionnen op e4 en d4, ondersteund door een loper op b2.Vervolgens ging Nel op pad met de g-pion richting zwarte koning. Toen ze daarna ook nog een doorbraak in het centrum forceerde, werd de loper op b2 een dodelijk wapen op de lange diagonaal. Door deze fraaie actie moest Victor de victorie aan Nel laten (2-1). 

Op ons topbord speelde Andrew tegen Arnold Velthuis. Arnold had voor Andrew een koningsgambiet voorbereid. De door Andrew gespeelde “moderne verdediging” (exf4 gevolgd door d7-d5), was een verrassing voor Arnold. Hij reageerde met Pb1-c3, gevolgd door Pc3xe4 en Pe4-g5. Door deze ietwat ongelukkige paardzetten was Arnold gedwongen om een paard te offeren op f7. Dergelijke offers op f7 komen veel voor in het koningsgambiet en zijn vaak gevaarlijk. In deze stelling was de opbrengst voor wit minimaal en om de boel op gang te houden was Alex gedwongen tot een tweede stukoffer (Lc1xf4). Waarschijnlijk had dit stukoffer ook aangenomen kunnen worden, maar om alle tegenspel uit te bannen koos Andrew voor een meer veilige voortzetting.In het vervolg bleef Alex toch knap lastig, maar wist Andrew alles door goed doorrekenen onder controle te houden. Omdat er steeds meer materiaal van het bord verdween en het voordeel in hout voor Andrew nog steeds “slechts” één stuk was, bleef het oppassen.  Alex had niets meer te verliezen en ontspannen, onder het genot van Texelse Skuumkoppe, bleef hij voor zwart lastige zetten doen. Door een misrekening van Andrew bleek wit plotsklaps over een hele vervelende pion op b6 te beschikken.  Na de eliminatie van de witte vrijpion had Andrew een loper en 2 verbonden pionnen over tegenover Alex had een toren en één pion. Dit bleek een remise-eindspel (2½-1½). 

Aan Bord 3 speelde Axel met zwart tegen Bas Hoepelman.  Hier werd een damegambiet gespeeld, waarbij Axel vanuit de opening probeerde met agressieve lopers de witte stelling onder druk te zetten. Bas liet zich niet gek maken en reageerde door zijn stukken op de juiste plek te zetten, terwijl hij toch ook probeerde richting zwarte koning te gaan. Het werd een positioneel steekspel, waarbij Axel een wit pionnetje wist  te snoepen op (ik meen) b3 en hij kreeg aan actieve dame op g5. Bas had intussen niet stilgezeten en had de zwarte pion op e6 in de penning gedaan. Voor Axel, met zijn zwarte koning op f7, was dit toch wel lastig. Door de koning te verhuizen werden de problemen opgelost en Axel wist ook nog een paard op e4 te krijgen. Het zag er allemaal dreigend uit, maar Bas leek niet onder de indruk. Na wat schermutselingen en torenruil via de open h-lijn, bleek dat Bas nu weer had zitten punniken aan een vervelende penning van de zwarte pion op e5. Uiteindelijk moest Alex zijn stukken terugtrekken voor de verdediging. Bas wist met een plotselinge actie met zware stukken bezit te nemen van de c-lijn. Hier was geen kruid tegen gewassen en de zwarte monarch mocht in zijn kist (2½-2½). 

De laatste en langste partij werd aan bord 5 gespeeld tussen Jan Olthof en Dale Neijzing.Deze partij moest ook de eventuele beslissing geven voor de uitslag.Er kwam hier een Spaanse opening op het bord, waarbij Jan de verdediging speelde met d7-d6 gevolgd door f7-f5. Een agressieve aanpak van ’t witte centrum (ik vind dat altijd leuk om te spelen).Na de opening gaat Dale met g2-g4 en g4-g5 ondersteund met een Ph4 richting zwarte koning.Jan weet de aanval te blokkeren en gaat zelf eens met zijn dame op bezoek op de witte damevleugel.Hij kan daar niet echt binnenkomen en inmiddels heeft Dale twee torens en een dame richting de zwarte pionnenstelling op de koningsvleugel gestuurd. Na een grote afruil van stukken heeft Jan een kwaliteit moeten inboeten, maar hij heeft meer dan voldoende compensatie. Er staat een bord vol met pionnen (7 voor Jan en 5 voor Dale), waarbij Jan een paard heeft en Dale een toren.Een dartel paard is in dergelijke volle stellingen vaak een stuk handiger dan een logge toren.Het paard van Jan was zeker geen Bonfire of Salinero en leek een beetje kreupel, want het sprong soms de verkeerde kant op waardoor Dale hier en daar een pionnetje kon snoepen en wit opeens een zo goed als gewonnen stelling bereikte. Door een vingerfout van wit kon Jan met een schaakje de kwaliteit terugwinnen en uiteindelijke nog de veilige remisehaven bereiken (3-3). 

Zo was de match onbeslist en blijven De Pionier en Schaaklust/De Groene Zes 2 gezellig dicht bij elkaar staan onder de gloed van de rode lantaarn van De Pionier.

 

18-02-2016

Schaaklust-De Groene Zes 2 (do)

 - 

De Pionier

3 - 3

1

7850931 

Andrew Weltevreden

 1694

 - 

7793016 

Arnold Velthuis

 1609

½-½

2

7701309 

Nico Weel

 1685

 - 

7950591 

Cees Haakman

 1303

1-0

3

8102897 

Axel Zee

 1509

 - 

7802036 

Bas Hoepelman

 1581

0-1

4

7281956 

Piet Sinnige

 1358

 - 

7580375 

Theo Laan

 1359

0-1

5

8454754 

Jan Olthof

 1442

 - 

8250682 

Dale Neijzing

 1350

½-½

6

7298456 

Nel Sasbrink

 1287

 - 

7580353 

Victor Groeneveld

 1225

1-0

 

 1495

 

 1404

 

 


Berichten: 2 jaren 7 maanden geleden door Ron #121
Mooi verslag Peter, leuk om te lezen gr. Ron